Međunarodni šahovski turnir "Travnik Open"

Ideja o pokretanju Međunarodnog šahovskog turnira Travnik-open rodila se tokom 2014. godine sa dolaskom nove uprave na čelo Šahovskog kluba ''Travnik'', kao način popularizacije šahovske igre u Travniku, te za samog grada Travnika i Srednjobosanskog kantona u državi i svijetu. Svake godine turnir je organizacijski rastao, nagradni fond se sistematski povećavao, a nakon prva dva izdanja koja su bila organizirana za igrače sa FIDE rejtingom do 2400. od 2017. godine, turnir u potpunosti otvoren za sve šahiste i šahistkinje, bez bilo kakvih ograničenja. Od prvog Travnik-opena naročita pažnja posvećivana je promociji turnira i na njemu ostvarenih rezultata, te komforu i uslovima za igru našim dragim gostima šahistima/šahistkinjama i njihovim pratiocima, sa kojima se trudimo da održimo prijateljske odnose i nakon završetka takmičenja. Od 2017. godine, pokretanjem stranice posvećene isključivo turniru Travnik-open, po čemu smo prvi i jedini u Bosni i Hercegovini, prijenosom partija i atmosfere iz sale za igru uživo preko interneta, postavljamo nove standarde u modernom pristupu organizaciji šahovskih takmičenja, uz intenzivnu upotrebu digitalnih tehnologija. Motivaciju za sve što radimo nalazimo u težnji da šahovskoj igri u našoj zemlji vratimo dostojanstvo i dignitet, te da se polako približimo europskim i svjetskim standardima u organizaciji šahovskih priredaba.

Travnik Open u brojkama

Broj posjetilaca, igrača, nagradni fond
najbolji su pokazatelj kontinuiranog rasta turnira.

71 igrač

Prvi turnir

7 država

Učesnici

5000 KM

Nagradni fond

1000

Posjetilaca

Organizatori Travnik Open-a

Organizatori 3. Međunarodnog šahovskog turnira
"Travnik Open 2017"

Jasmin Fajkić

Direktor turnira

Idejni tvorac turnira. Direktor turnira od samog početka i pokretačka snaga organizacionog odbora

Dženan Dautović

Organizator

Član najpoznatije travničke šahovske porodice i jedan od tvoraca turnira. Metodologija i predanost radu su glavne njegove osobine.

Mladen Rajić

Organizator

Od samog početka osoba koja radi najteži posao : potraga za sponzorima. Definitivno jedan od najjačih stubova organizacije turnira

Edhem Ekmeščić

Organizator

Član upravnog odbora kluba i osoba zadužena za kompletan marketing i promociju turnira.